ADANA / POZANTI - Pozantı Bilim ve Sanat Merkezi

BİLSEM Nedir?

Kısaca BİLSEM olarak adlandırılan Bilim ve Sanat Merkezi, üstün yetenekli ve üstün zekalı öğrencilere, örgün eğitim saatleri dışında eğitim veren merkezdir. İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara yapılan seviye tespit sınavları ile öğrenci seçilerek, BİLSEM'lere kayıt olmaktadırç

BİLSEM'e Nasıl Başvuru Yapılır?

İlkokul 1, 2. ve 3. sınıflarda okuyan öğrenciler BİLSEM sınavlarına başvuru yapabilmektedir. Başvurmada öncelik sınıf öğrtmenleri tarafından önerilmek olmaktadır.

Aday Gösterildikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Aday gösterilen öğrencilerin tümü grup tarama sınavına (tablet üzerinde yapılan dijital uygulama) girmelidir. Grup tarama uygulamasına girecek olan öğrencilerin randevuları il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden belirtilen tarihler arasında günlük 4 oturum olarak planlanmaktadır. Grup tarama uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek, bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilecektir. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilecektir.

BİLSEM Öğrenci Seçim Süreci Kimler Tarafından Yürütülür?

Her eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrencilerin tanılama süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere il tanılama sınav komisyonları oluşturulur. Bu komisyon Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, BİLSEM müdürleri ve Rehberlik ve araştırma merkezi müdürü olmak üzere en az üç üyeden oluşur.

BİLSEM Sınav Soruları Yeteneklere Göre Değişir mi?

Tablet bilgisayar üzerinden yapılacak grup tarama uygulamasında tüm yetenek alanları için ortak sorular sorulmaktadır. Bireysel değerlendirmeler genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında ayrı ayrı yapılmaktadır. Grup tarama uygulamasına girmeyen öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınmamaktadır.

BİLSEM'e Kayıt Hakkı Kazanan Öğrenciler Kayıtlarını Nereye Yaptırmalıdır?

Bilsem'de eğitim almaya hak kazanan öğrenciler, belirtilen tarihlerinde, bağlı oldukları ildeki Bilim ve Sanat Merkezi'ne doğrudan müracaat ederek kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.